Mikrobiom stárne s námi

4.4.2020
Citace:
Shi Huang et al., mSystems Feb 2020, 5 (1) e00630-19; DOI: 10.1128/mSystems.00630-19
Zdroj
Dvojice běžných kožních bakterií Staphylococcus epidermidis na snímku rastrovacího elektronového mikroskopu, foto Janice CarrContent Providers(s): CDC/Segrid McAllister/Public domain.

Složení mikrobiomu, mikroorganismů žijících na a v našich tělech, se s věkem mění. Funguje to i obráceně, ze složení mikrobiomu lze určit věk. Studie zahrnula mikrobiologickou analýzu 4.434 vzorků stolice, 2.550 vzorků slin a 1.975 vzorků kůže pokusných osob ve věku od 18 do 90 let. Po zpracování výsledků metodou strojového učení můžeme říci, že nejpřesněji lze věk určit pomocí bakterií žijících na kůži, a to s přesností kolem 3,8 roku. Přesnost stanovení stáří podle ústního mikrobiomu je 4,5 roku a nejméně přesný je střevní mikrobiom s 11,5 roky. Forenzní nauka dospěla k podobnému zjištění. Dobu, která uplynula od úmrtí lze lépe určit pomocí kožního mikrobiomu nežli pomocí střevního anebo mikroorganismů v okolní půdě. Spojitost kožního mikrobiomu s věkem možná způsobuje stárnutí samotné kůže. S věkem klesá produkce kožního mazu i vlhkost.

„Naše výsledky dokládají možnosti využití strojového učení a umělé inteligence k lepšímu porozumění lidským mikrobiomům. Aplikace této technologie v budoucích studiích by mohla pomoci získat hlubší vhled do propojení mikrobiálních společenství s naším zdravím a mnoha nemocemi,“ uvádí spoluautor publikace Ho-Cheol Kim z IBM Research v kalifornském Almadenu. Odebrané vzorky kožních mikroorganismů pocházely především z dlaní a čela. Bylo by zajímavé sledovat i vývoje složení mikrobiomu v podpaží. Jeho působení na sekrety podpažních žláz vytváří tzv. vzájemnou chemii, pachy klíčové pro sexuální přitažlivost.

akademon.cz 31.7.2019 Parkinson začíná v bříše?

akademon.cz 22.5.2011: Střevní metagenomika

 
Odeslat komentář k článku "Mikrobiom stárne s námi "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mikrobiom stárne s námi " e-mailem

Diskuse/Aktualizace